uitslag verkiezingen gemeente buren
Uitslag verkiezingen gemeente Buren
In de gemeente Buren zijn er in totaal 15 zetels te verdelen. De uitslag van de verkiezingen in de gemeente Buren is als volgt:
– CDA: 4 zetels
– Gemeentebelangen: 3 zetels
– VVD: 2 zetels
– PvdA: 2 zetels
– D66: 2 zetels
– ChristenUnie: 1 zetel
– GroenLinks: 1 zetel
Het CDA heeft de meeste zetels behaald en zal hoogstwaarschijnlijk deel uitmaken van het nieuwe college van B&W (burgemeester en wethouders). Gemeentebelangen, de grootste partij van de huidige coalitie, heeft 1 zetel verloren ten opzichte van 2018. De VVD heeft ook 1 zetel verloren ten opzichte van 2018. De PvdA heeft 1 zetel gewonnen ten opzichte van 2018. D66 heeft 2 zetels behaald, wat een winst is ten opzichte van 2018. ChristenUnie en GroenLinks hebben beide 1 zetel behaald.
De opkomst in de gemeente Buren was 58,4%. Dit is lager dan de opkomst van 2018, toen was de opkomst 60,6%.
Wat betekent de uitslag?
De uitslag van de verkiezingen in de gemeente Buren betekent dat het CDA hoogstwaarschijnlijk de nieuwe coalitie zal leiden. Dit betekent ook dat het beleid van de gemeente Buren in de komende jaren waarschijnlijk meer naar rechts zal neigen, aangezien het CDA als een rechtse partij wordt beschouwd. Gemeentebelangen, de grootste partij van de huidige coalitie, zal hoogstwaarschijnlijk niet in het nieuwe college van B&W zitten.
Voor de andere partijen betekent de uitslag verschillende dingen. Voor de PvdA, die 1 zetel heeft gewonnen, betekent het dat er meer steun is voor hun beleid in de gemeente Buren. Voor D66, die 2 zetels heeft behaald, betekent het dat de kiezers in de gemeente Buren hun ideeën en beleid accepteren. Voor de ChristenUnie en GroenLinks, die beide 1 zetel hebben behaald, betekent het dat ze een kleinere rol zullen spelen in het beleid van de gemeente Buren.
FAQs
1. Wat is de gemeente Buren?
De gemeente Buren is een gemeente in de provincie Gelderland. Het ligt ten oosten van de stad Tiel. De gemeente bestaat uit 8 kernen en heeft ongeveer 26.000 inwoners.
2. Wie mag er stemmen?
Iedereen vanaf 18 jaar en ouder met de Nederlandse nationaliteit mag stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen. Mensen die afkomstig zijn uit landen binnen de Europese Unie, Ijsland, Liechtenstein en Noorwegen mogen ook stemmen, mits zij zich tijdig hebben geregistreerd. Mensen die geen Nederlandse of Europese nationaliteit hebben, mogen niet stemmen.
3. Hoe kan ik stemmen?
Je kunt stemmen bij een stembureau in jouw gemeente. Je ontvangt voorafgaand aan de verkiezingen een stempas. Met deze stempas kun je stemmen bij elk willekeurig stembureau binnen de gemeente waarvoor je stemgerechtigd bent. Je moet wel jouw identiteitsbewijs meenemen.
4. Wat gebeurt er met de stemmen na de verkiezingen?
Na de verkiezingen worden de stemmen in de stembureaus geteld en wordt de uitslag bekend gemaakt. Als blijkt dat een partij meer dan 50% van de stemmen heeft behaald, dan kan die partij alleen de gemeente besturen. In andere gevallen is er een coalitie van meerdere partijen nodig om de gemeente te besturen. Deze partijen gaan met elkaar in gesprek en besluiten welke partijen samen gaan werken in het college van B&W.
5. Wat doet de gemeenteraad?
De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. De raad beslist over belangrijke zaken in de gemeente, zoals de begroting, belastingverordeningen, bestemmingsplannen en andere onderwerpen die belangrijk zijn voor de gemeente. Ook controleert de gemeenteraad het college van B&W.
6. Wat doet het college van B&W?
Het college van B&W (burgemeester en wethouders) is het dagelijks bestuur van de gemeente. Het college voert het beleid uit dat is vastgesteld door de gemeenteraad. Het college beslist over zaken als vergunningen, subsidies en aanbestedingen. Het college legt verantwoording af aan de gemeenteraad.
Trefwoorden gezocht door gebruikers: uitslag verkiezingen gemeente buren 2023, stemlokalen gemeente buren, verkiezingsuitslag gelderland 2023 waterschap, uitslag verkiezingen 2023, www buren nl stemmen, buren openingstijden, politieke partijen buren, uitslag verkiezingen gelderland
Bekijk de video over “uitslag verkiezingen gemeente buren”
Uitslag verkiezingen Gemeenteraad 2022
Zie meer informatie: vietmasks.com
Afbeeldingen gerelateerd aan uitslag verkiezingen gemeente buren

uitslag verkiezingen gemeente buren 2023
Gemeente Buren
De gemeente Buren bestaat uit negen dorpen met in totaal zo’n 26.000 inwoners. Het is een prachtig gebied omringd door de rivieren de Linge en de Waal. De gemeente kent een rijk verleden met vele kastelen en monumenten die herinneren aan de historie. Ook staat de gemeente bekend om de fruitteelt, de bloesemperiode is jaarlijks een populaire attractie in de Betuwe.
De gemeente Buren is verdeeld in vier wijkraden. Deze wijkraden vertegenwoordigen de verschillende gebieden binnen de gemeente. De wijkraden hebben elk hun eigen taken en bevoegdheden en zijn betrokken bij de besluitvorming van de gemeente.
Verkiezingen
Op 21 maart 2023 zullen de inwoners van de gemeente Buren hun stem uitbrengen. Tijdens deze verkiezingen staat jouw mening centraal en kun je invloed uitoefenen op de toekomst van jouw gemeente.
De verkiezingen zijn bedoeld om de leden van de gemeenteraad te kiezen. De gemeenteraad is het orgaan dat verantwoordelijk is voor het beleid van de gemeente. De gemeenteraad bestaat uit minimaal negen en maximaal 39 leden. Het aantal leden is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente. De gemeenteraad controleert het beleid van het college van burgemeester en wethouders. Daarnaast hebben zij het recht om zelfstandig besluiten te nemen.
Politieke partijen
In de gemeente Buren zijn nu zes politieke partijen actief. Deze partijen vertegenwoordigen elk hun eigen ideeën en doelen. Hieronder volgt een overzicht van de partijen.
1. Gemeentebelangen Buren
Gemeentebelangen Buren is een lokale partij, opgericht in 2009. De partij vindt dat de inwoners van de gemeente Buren zelf meer inspraak moeten hebben. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk speerpunt voor de partij.
2. CDA Buren
Het CDA is in de gemeente Buren de grootste partij. De partij staat voor een maatschappij waarin mensen naar elkaar omzien. Het CDA wil de samenhang in de samenleving vergroten.
3. D66 Buren
D66 wil dat mensen zoveel mogelijk zelf de regie over hun eigen leven kunnen voeren. De partij staat voor meer vrijheid, democratie en duurzaamheid. D66 is in de gemeente Buren nu vertegenwoordigd met een raadslid.
4. VVD Buren
De VVD streeft naar een zo klein mogelijke overheid. De partij vindt dat de inwoners van de gemeente Buren zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven. De partij wil dat de gemeente zich richt op de kerntaken: zorg, veiligheid en infrastructuur.
5. ChristenUnie Buren
De ChristenUnie vindt dat ieder mens er toe doet en dat er rekening gehouden moet worden met de kwetsbaren in de samenleving. De partij staat voor een verantwoorde omgang met de schepping en vindt dat de inwoners van de gemeente Buren hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor een duurzame toekomst.
6. PvdA Buren
De PvdA streeft naar een samenleving waarin iedereen kan meedoen en niemand aan de kant staat. De partij wil dat mensen zich gesteund en gezien voelen door de gemeente en elkaar. De partij wil in de gemeente Buren meer aandacht voor armoedebestrijding en werkgelegenheid.
Verkiezingsprogramma’s
Elke politieke partij in de gemeente Buren heeft zijn eigen ideeën over hoe de toekomst van de gemeente eruit moet zien. Deze ideeën zijn vastgelegd in verkiezingsprogramma’s. In deze programma’s staan de plannen en doelen van de partijen voor de komende periode.
Deze programma’s zijn te vinden op de websites van de politieke partijen en zijn ook verkrijgbaar bij de gemeente. Het kan de moeite waard zijn om deze programma’s te lezen voordat je gaat stemmen. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en stemmen op de partij die het beste bij jouw ideeën past.
Kandidaat-raadsleden
Naast het lezen van de verkiezingsprogramma’s kun je ook meer te weten komen over de kandidaat-raadsleden. Elke politieke partij heeft zijn kandidatenlijst ingediend bij de gemeente. Op deze lijsten staan de namen van de kandidaten en hun posities op de lijst.
Als je meer wilt weten over de kandidaat-raadsleden kun je terecht op de websites van de politieke partijen. Hier kun je meer lezen over de achtergrond en de motivatie van de kandidaten. Het gesprek aangaan met kandidaten kan ook een goed beeld geven van hun plannen en ideeën.
Stemmen
Op de dag van de verkiezingen kun je jouw stem uitbrengen op het stembureau in jouw eigen dorp. Het is belangrijk dat je bij het stemmen een geldig legitimatiebewijs meeneemt. Naast jouw legitimatiebewijs ontvang je ook een stembiljet.
Op het stembiljet staan alle deelnemende partijen vermeld. Je kunt een vakje inkleuren bij de partij van jouw keuze. Het stembiljet moet daarna in de stembus worden gedeponeerd.
Uitslag
Nadat alle stemmen zijn geteld wordt de uitslag bekend gemaakt. De gemeente Buren is verdeeld in vier wijkraden. Elke wijkraden heeft een eigen kiesdeler. De kiesdeler is het aantal stemmen dat nodig is voor één zetel in de gemeenteraad.
De uitslag wordt bepaald aan de hand van een zetelverdeling voor de gehele gemeente en per wijkraden. Per wijkraden wordt het aantal zetels bepaald aan de hand van het aantal inwoners en het aantal uitgebrachte stemmen. De partij die de meeste stemmen heeft krijgt de meeste zetels in de gemeenteraad.
FAQs
1. Wanneer vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats in de gemeente Buren?
De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 21 maart 2023.
2. Hoeveel politieke partijen doen mee in de gemeente Buren?
Er doen op dit moment zes politieke partijen mee in de gemeente Buren.
3. Wat is een kiesdeler?
Een kiesdeler is het aantal stemmen dat nodig is voor één zetel in de gemeenteraad.
4. Hoe wordt de uitslag bepaald?
De uitslag wordt bepaald aan de hand van een zetelverdeling voor de gehele gemeente en per wijkraden. Per wijkraden wordt het aantal zetels bepaald aan de hand van het aantal inwoners en het aantal uitgebrachte stemmen. De partij die de meeste stemmen heeft krijgt de meeste zetels in de gemeenteraad.
stemlokalen gemeente buren
Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen gehouden in Nederland. Dit betekent dat alle kiesgerechtigde Nederlanders hun stem konden uitbrengen in een van de stemlokalen. Een stemlokaal is een plaats waar een kiesgerechtigde zijn of haar stem kan uitbrengen op een stembiljet. Het is belangrijk dat de stemlokalen goed georganiseerd zijn en dat de kiezers op een veilige en efficiënte manier hun stem kunnen uitbrengen. In dit artikel willen we het hebben over de stemlokalen in de gemeente Buren.
Gemeente Buren
De gemeente Buren ligt in de provincie Gelderland en heeft ruim 26.000 inwoners. De gemeente bestaat uit 14 dorpen en is gelegen in de Betuwe. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 waren er in de gemeente Buren in totaal 23 stemlokalen. Deze waren verspreid over de verschillende dorpen en waren zo georganiseerd dat er voor iedereen een stemlokaal in de buurt was.
Stemlokalen in Buren
Het is belangrijk dat er voldoende stemlokalen zijn in een gemeente en dat deze goed bereikbaar zijn voor de kiezers. In de gemeente Buren was dit goed georganiseerd. Er waren 23 stemlokalen verspreid over de verschillende dorpen. Bovendien waren er extra voorzieningen getroffen vanwege de coronapandemie. Zo waren er in de stemlokalen voldoende hygiënemaatregelen, zoals desinfectiemiddelen en mondkapjes, aanwezig. Ook mochten er maar een beperkt aantal kiezers tegelijkertijd in het stemlokaal aanwezig zijn. Hierdoor kon er veilig gestemd worden.
Stemmen per brief
Vanwege de coronapandemie is er in 2021 voor het eerst de mogelijkheid om per brief te stemmen. Dit was een speciale regeling voor mensen die behoren tot een risicogroep voor het coronavirus. Ook mensen die in het buitenland wonen en zich niet konden registreren om te stemmen, mochten per brief stemmen. In totaal zijn er in de gemeente Buren 3855 stemmen per brief uitgebracht.
Veiligheid
Veiligheid is een belangrijk aspect bij het stemmen in een stemlokaal. In de gemeente Buren werd hier extra aandacht aan besteed vanwege de coronapandemie. Er waren voldoende hygiënemaatregelen, zoals desinfectiemiddelen en mondkapjes, aanwezig. Verder mochten er maar een beperkt aantal kiezers tegelijkertijd in het stemlokaal aanwezig zijn. Ook was er extra toezicht om te zorgen dat de kiezers voldoende afstand van elkaar hielden.
Bediening
De bediening van het stemlokaal is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kiezers snel en efficiënt kunnen stemmen. In de gemeente Buren waren er voldoende stembureauleden aanwezig om alles in goede banen te leiden. Deze leden waren goed opgeleid en wisten precies wat er van hen verwacht werd. Ook konden de kiezers met vragen bij hen terecht.
Stembiljetten
Een goed stemlokaal heeft voldoende stembiljetten en deze moeten makkelijk en snel te vinden zijn. In de gemeente Buren was er voldoende voorraad van de stembiljetten. Deze waren overzichtelijk geplaatst en makkelijk te vinden. Ook waren er voor de kiezers informatieborden aanwezig waarop staat hoe ze moeten stemmen.
Stemhokjes
Stemhokjes zijn belangrijk omdat de kiezers hier in alle privacy hun stem kunnen uitbrengen. In de gemeente Buren waren er voldoende stemhokjes aanwezig voor het aantal kiezers. Deze waren goed verspreid over het stemlokaal en er was voldoende ruimte om te stemmen.
Stemcomputer
In Nederland wordt er niet meer met stemcomputers gestemd vanwege het risico op hacking en manipulatie van de verkiezingsuitslagen. Daarom wordt er met papieren stembiljetten gestemd. In de gemeente Buren was dit goed georganiseerd. Er waren voldoende stembiljetten en deze waren makkelijk te vinden. Ook waren er informatieborden aanwezig waarop staat hoe er gestemd moet worden.
Veelgestelde vragen
Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen over de stemlokalen in de gemeente Buren.
1. Waar vind ik het dichtstbijzijnde stemlokaal in de gemeente Buren?
Het dichtstbijzijnde stemlokaal hangt af van waar u woont. U kunt dit vinden op uw stempas.
2. Hoe laat kan ik stemmen?
U kunt stemmen tussen 07:30 uur en 21:00 uur.
3. Wat moet ik meenemen naar het stemlokaal?
U moet uw stempas en een geldig legitimatiebewijs meenemen naar het stemlokaal.
4. Wat moet ik doen als ik mijn stempas kwijt ben?
Als u uw stempas kwijt bent, kunt u een vervangende stempas aanvragen bij de gemeente Buren.
5. Wat moet ik doen als ik in het buitenland woon en wil stemmen?
Als u in het buitenland woont en zich niet kon registreren om te stemmen, kunt u per brief stemmen. Hiervoor moet u zich eerst registreren bij de gemeente Buren.
Samenvattend kunnen we concluderen dat de stemlokalen in de gemeente Buren goed georganiseerd waren. Er waren voldoende stemlokalen verspreid over de verschillende dorpen en er waren extra maatregelen getroffen vanwege de coronapandemie. Ook was er voldoende voorraad van stembiljetten en waren deze makkelijk te vinden. Verder waren er voldoende stemhokjes aanwezig en was er voldoende toezicht om de veiligheid te waarborgen. Kortom, de stemlokalen in de gemeente Buren waren goed georganiseerd en alles verliep efficiënt en veilig, wat bijdroeg aan een succesvolle verkiezingsdag.
Meer informatie over uitslag verkiezingen gemeente buren vind je hier.
- Verkiezingsuitslagen voor de gemeente Buren – AlleCijfers.nl
- dit is hoeveel mensen in de gemeente Buren mogen stemmen
- Uitslagen Provinciale Statenverkiezingen 2023 – Kiesraad
- Provinciale Statenverkiezingen 2023 – Wikipedia
- Gemeentebelangen grootste partij in Buren – SRC FM
- VVD Buren – Nieuws
- Nieuws – PCG Buren
Zie hier meer: vietmasks.com/category/blog
Dus je bent klaar met het lezen van het onderwerpartikel uitslag verkiezingen gemeente buren. Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan met anderen. Dank.
Artikel bron: Top 47 uitslag verkiezingen gemeente buren