Chuyển tới nội dung
Trang chủ » Vlieger Maken Bijen: Zelf Een Kleurrijke Bijenvlieger Maken!

Vlieger Maken Bijen: Zelf Een Kleurrijke Bijenvlieger Maken!

Een vlieger maken

Vlieger Maken Bijen: Zelf Een Kleurrijke Bijenvlieger Maken!

Een Vlieger Maken

Keywords searched by users: vlieger maken bijen broedaflegger maken, kunstzwerm maken, veger maken bijen, broedloze aflegger maken, een aflegger maken, tot wanneer aflegger maken, aflegger bijen, broedstop bijen

Wat is een vlieger?

In de wereld van bijenteelt is een vlieger een term die wordt gebruikt om een specifieke praktijk te beschrijven, namelijk het maken van nieuwe bijenvolken door het splitsen van bestaande volken. Het doel van het maken van een vlieger bijen is het vergroten van het aantal bijenvolken dat een imker beheert.

De naam “vlieger” komt van de handeling van het “vervliegen” van bijen. Bij het maken van een vlieger worden bijen vanuit het oorspronkelijke bijenvolk in een nieuwe kast geplaatst, met behulp van een proces genaamd broedverhuizing. Dit stelt de imker in staat om een nieuw bijenvolk te creëren met een nieuwe koningin.

De voordelen van het maken van een vlieger bijen

Het maken van een vlieger bijen heeft verschillende voordelen voor imkers:

 • Vergroting van het aantal bijenvolken: Door het maken van een vlieger kunnen imkers het aantal bijenvolken dat ze beheren vergroten, wat resulteert in een grotere honingproductie en de mogelijkheid om meer bijenvolken te verkopen.
 • Vermindering van zwermgedrag: Bijen hebben de natuurlijke neiging om te zwermen, wat kan leiden tot het verlies van een bijenvolk. Door het maken van een vlieger kan een imker proactief zwermgedrag voorkomen door bijenpopulaties op een gecontroleerde manier te splitsen.
 • Opbouw van sterkere bijenvolken: Het maken van een vlieger stelt imkers in staat om zwakke bijenvolken te scheiden en te versterken, waardoor ze zich kunnen concentreren op de ontwikkeling van sterkere en gezondere kolonies.

Benodigde materialen en gereedschappen

Om een vlieger bijen te maken, zijn de volgende materialen en gereedschappen nodig:

 • Bijenkast: Een nieuwe bijenkast is nodig om de gesplitste bijenpopulatie onder te brengen. Deze kast moet voldoende ruimte hebben voor de nieuwe kolonie om te groeien.
 • Lege raampjes: Lege raampjes zijn nodig om in de nieuwe bijenkast te plaatsen, zodat de bijen hierop hun raten kunnen bouwen.
 • Koninginnenrooster: Een koninginnenrooster kan worden gebruikt om de nieuwe koningin gescheiden te houden van de andere bijen in de nieuwe kast.
 • Imkerkleding: Het dragen van imkerkleding is essentieel om jezelf te beschermen tegen bijensteken tijdens het maken van een vlieger.
 • Rookapparaat: Een rookapparaat kan helpen om bijen in het oorspronkelijke bijenvolk te kalmeren en het proces van het maken van een vlieger gemakkelijker te maken.
 • Broedbakjes: Broedbakjes worden gebruikt om broed uit het oorspronkelijke bijenvolk over te brengen naar de nieuwe kast.

Stappen voor het maken van een vlieger bijen

Om een succesvolle vlieger bijen te maken, volg je de volgende stappen:

 1. Open de oorspronkelijke bijenkast en zoek het broednest.
 2. Zoek naar een raam met geopend broed en selecteer dit voor de vlieger.
 3. Plaats het geselecteerde raam met geopend broed in een broedbakje.
 4. Verwijder de andere raampjes uit het broednest en sluit de kast.
 5. Plaats het broedbakje met het geselecteerde raam in de nieuwe bijenkast.
 6. Voeg enkele raampjes met lege waswafels toe aan de nieuwe kast.
 7. Voeg ook een raam met voedselvoorraden toe aan de nieuwe kast.
 8. Sluit de nieuwe kast en laat de bijen zich vestigen.
 9. Controleer regelmatig de nieuwe kast om te zien of de bijenraten worden gebouwd en de kolonie groeit.
 10. Nadat de nieuwe kolonie sterk genoeg is, kan de nieuwe koningin worden geïntroduceerd.

Belangrijke overwegingen bij het maken van een vlieger bijen

Bij het maken van een vlieger bijen zijn er verschillende belangrijke factoren en overwegingen waar imkers rekening mee moeten houden:

 • Timing: Het maken van een vlieger moet worden gedaan tijdens het bijenseizoen, wanneer de bijenpopulatie op zijn sterkst is.
 • Volwassenheid van het bijenvolk: Het oorspronkelijke bijenvolk moet voldoende bijen hebben om een nieuwe kolonie te vormen en zichzelf in stand te houden.
 • Koninginintrekking: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de nieuwe bijenkast niet wordt bevolkt door een zwermcellen dragende koningin, omdat dit kan leiden tot zwermgedrag.
 • Voedselvoorraden: Zorg ervoor dat de nieuwe kast voldoende voedselvoorraden heeft om de bijenkolonie te voeden terwijl ze zich vestigen en nieuwe raten bouwen.
 • Beheersen van bijensteken: Draag altijd de juiste imkerkleding en gebruik een rookapparaat om bijensteken te voorkomen tijdens het maken van een vlieger.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Er kunnen verschillende problemen optreden bij het maken van een vlieger bijen, maar hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en mogelijke oplossingen:

 • Zwermgedrag: Als de bijen in de nieuwe bijenkast zwermgedrag vertonen, kan dit erop wijzen dat er een koningin is geïntroduceerd uit het oorspronkelijke bijenvolk. Om dit probleem op te lossen, kan de koningin uit de nieuwe kast worden verwijderd en kan een nieuwe koningin worden geïntroduceerd.
 • Gebrek aan ratenbouw: Soms kunnen bijen traag zijn in het bouwen van nieuwe raten in de nieuwe bijenkast. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals een gebrek aan voedselvoorraden of een tekort aan bijenpopulatie. Zorg ervoor dat de nieuwe kast voldoende voedsel heeft en controleer regelmatig de groei van de bijenkolonie.

Aanbevelingen voor het onderhoud van een vlieger bijen

Om ervoor te zorgen dat een vlieger bijen gezond en productief blijven, volgen hier enkele aanbevelingen voor onderhoud:

 • Regelmatige inspecties: Controleer regelmatig de nieuwe bijenkast om de groei en ontwikkeling van de kolonie te controleren en eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.
 • Voedselvoorziening: Zorg ervoor dat de nieuwe bijenkast voldoende voedselvoorraden heeft om de bijenkolonie te voeden terwijl ze zich vestigen en nieuwe raten bouwen.
 • Bestrijding van ziekten en plagen: Onderneem indien nodig actie om de bijenkolonie te beschermen tegen ziekten en plagen. Raadpleeg een ervaren imker of bijenteeltexpert voor advies.
 • Broedverhuizingen en koninginintrekking: Als de bijenpopulatie in de nieuwe kast zwermgedrag vertoont of er problemen zijn met de koningin, overweeg dan om een broedverhuizing uit te voeren of een nieuwe koningin te introduceren.

Veelgestelde vragen over vlieger maken bijen

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over het maken van een vlieger bijen:

1. Wat is het verschil tussen een vlieger en een kunstzwerm?

Een vlieger en een kunstzwerm zijn beide methoden om nieuwe bijenvolken te maken, maar er is een verschil in de manier waarop ze worden gevormd. Bij een vlieger wordt geopend broed vanuit het oorspronkelijke bijenvolk verhuisd naar een nieuwe kast. Bij een kunstzwerm wordt daarentegen een deel van de bijenpopulatie, inclusief de oude koningin, verplaatst naar een nieuwe kast.

2. Bestaat er een limiet aan het aantal vliegers dat een imker kan maken?

Er is geen absolute limiet aan het aantal vliegers dat een imker kan maken, maar dit hangt af van verschillende factoren, zoals de beschikbare bijenpopulatie en de beschikbare middelen. Het is belangrijk om de bijenpopulatie gezond en in balans te houden, dus imkers moeten zorgvuldig overwegen hoeveel vliegers ze kunnen maken zonder de gezondheid van hun bijenkolonies in gevaar te brengen.

3. Kan ik een vlieger maken met een zwermcellen dragende koningin?

Het wordt afgeraden om een vlieger te maken met een zwermcellen dragende koningin, omdat dit zwermgedrag kan veroorzaken en leiden tot het verlies van de nieuwe bijenkast. Het is het beste om een nieuwe kast te maken met een koningin die nog niet van plan is om te zwermen.

4. Hoe vaak moet ik een vlieger maken?

Het maken van een vlieger kan worden gedaan als onderdeel van het reguliere beheer van bijenkolonies. Hoe vaak een imker een vlieger moet maken hangt af van verschillende factoren, zoals de groei en gezondheid van de bijenpopulatie en de doelen van de imker. Sommige imkers maken elk jaar een vlieger, terwijl anderen ervoor kiezen om dit minder frequent te doen.

5. Kan ik een vlieger maken met een zwak bijenvolk?

Het is over het algemeen niet aan te raden om een vlieger te maken met een zwak bijenvolk, omdat dit het risico kan vergroten dat de nieuwe kolonie niet levensvatbaar is. Het is het beste om een vlieger te maken met een bijenpopulatie

Categories: Verzamelen 17 Vlieger Maken Bijen

Een vlieger maken
Een vlieger maken

Het hoofdvolk wordt een aantal meters verschoven, en op de plaats waar hij stond komt een nieuwe kast die bij voorkeur veel op de oude lijkt. Deze nieuwe kast (de vlieger) wordt bevolkt met twee raampjes brias uit het hoofdvolk met de opzittende bijen plus de koningin.In tegenstelling tot de veger, bestaat de vlieger uit de moer met de oude (ingevlogen) bijen. Een imker maakt een vlieger met het doel een honingoogst binnen te halen. Bij het maken wordt de kast waar de vlieger van gemaakt wordt, opzij gezet. Op de lege plaats komt een kast van dezelfde vorm en kleur.Werkwijze voor het maken van een veger

De moer wordt gezocht en samen met het raampje waar ze op loopt in een nieuwe kast gedaan. Daar worden vervolgens ramen met honing, stuifmeel en legruimte (lege cellen) aan toegevoegd. Verder worden er nog extra bijen uit het bronvolk aan de veger toegevoegd.

Wat Is Een Vlieger Bij Bijen?

Wat is een vlieger in de bijenteelt?

Een vlieger in de bijenteelt verwijst naar een specifieke methode die een imker gebruikt om honing te oogsten. Het verschilt van een veger, omdat het de moer en de oude bijen bevat. Om een vlieger te maken, zet de imker de kast opzij waaruit de vlieger wordt gemaakt. Op de lege plaats wordt een kast van dezelfde vorm en kleur geplaatst. Het doel van het maken van een vlieger is om een grote hoeveelheid honing te verzamelen. Deze methode wordt gebruikt door imkers om de honingproductie te optimaliseren.

Hoe Maak Je Een Veger?

Hoe maak je een veger?

Om een veger te maken, zoek je eerst de moer en plaats je haar samen met het raampje waar ze op loopt in een nieuwe kast. Vervolgens voeg je ramen toe met honing, stuifmeel en legruimte (lege cellen). Daarnaast moeten er extra bijen uit het bronvolk aan de veger worden toegevoegd. Deze stappen moeten worden gevolgd op 14 december 2016.

Hoe Maak Je Zelf Een Vlieger?

In deze tekst wordt uitgelegd hoe je zelf een vlieger kunt maken. Volgens de suggestie van een YouTube-video die ongeveer 55 seconden duurt, kun je stapsgewijze instructies volgen om je eigen vlieger te bouwen. De video kan gevonden worden op YouTube. Let op: deze video is in het Nederlands.

Details 49 vlieger maken bijen

Vlieger Maken - Uitlegvideo - E07S2019 - Youtube
Vlieger Maken – Uitlegvideo – E07S2019 – Youtube
Rhoonse Bijenstal Gaat Een Volk Splitsen Met Een Vlieger - Youtube
Rhoonse Bijenstal Gaat Een Volk Splitsen Met Een Vlieger – Youtube
Wat Te Doen In Welke Periode - Nederlandse Bijenhouders Vereniging
Wat Te Doen In Welke Periode – Nederlandse Bijenhouders Vereniging
Een Vlieger Maken - Youtube
Een Vlieger Maken – Youtube

See more here: vietmasks.com

Learn more about the topic vlieger maken bijen.

See more: https://vietmasks.com/category/banh-trung-thu blog

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *