Chuyển tới nội dung
Trang chủ » Voordeel elektrische auto zakelijk: besparen op kosten en CO2-uitstoot

Voordeel elektrische auto zakelijk: besparen op kosten en CO2-uitstoot

Zijn elektrische auto's nog interessant in 2022?

voordeel elektrische auto zakelijk

Elektrisch rijden brengt vele voordelen met zich mee, vooral voor zakelijke rijders. Niet alleen draagt het bij aan duurzaamheid en het verminderen van CO2-uitstoot, het kan financieel ook aantrekkelijk zijn voor bedrijven. In dit artikel zullen we uitgebreid ingaan op de voordelen van de elektrische auto voor zakelijk gebruik.

Allereerst zijn elektrische auto’s zeer efficiënt als het gaat om brandstofkosten. Het opladen van een elektrische auto kost over het algemeen minder dan tanken bij een benzinepomp, vooral als de auto opgeladen wordt op een openbare laadpaal in plaats van thuis. Daarnaast zijn er mogelijke fiscale voordelen die elektrisch rijden aantrekkelijker maken voor zakelijk gebruik.

Bijtelling

Een groot voordeel voor zakelijke rijders is de lagere bijtelling voor elektrische auto’s. Bijtelling is het bedrag dat door de Belastingdienst bij het bruto loon opgeteld wordt als er gebruik gemaakt wordt van een auto van de zaak waar ook privé mee gereden wordt. Een percentage van de cataloguswaarde van de auto wordt als inkomstenbelasting beschouwd en daarom bij het brutoloon opgeteld. Het percentage van de bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto en is gemaximeerd op 25%. Elektrische auto’s hebben een bijtelling van 12% over de eerste €40.000 van de cataloguswaarde. Voor het bedrag daarboven geldt een bijtelling van 22%. Ter vergelijking, bij auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, kan de bijtelling oplopen tot 25%. Met de lagere bijtelling voor elektrische auto’s kan er aanzienlijk bespaard worden op de maandelijkse autokosten. Let op! De lage bijtelling van 12% geldt alleen voor elektrische auto´s die op 31 december 2021 op kenteken staan. In 2022 en 2023 geldt er een bijtelling van 16%.

MIA en Vamil

Naast de lagere bijtelling zijn er meer fiscale voordelen voor zakelijke rijders. Zo kunnen ondernemers gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De MIA is een fiscale regeling waarmee bedrijven een deel van de investeringskosten van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen mogen aftrekken van de fiscale winst. Dit bedrag kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Een elektrische auto valt in de MIA-categorie en kan dus in aanmerking komen voor deze regeling. De Vamil is een andere regeling waarbij ondernemers de mogelijkheid hebben om tot 75% van de investeringskosten af te schrijven op een moment dat voor hen gunstig is. Dit kan op elk willekeurig moment en dus niet alleen aan het einde van de levensduur van het bedrijfsmiddel.

BTW-aftrekbaarheid

Daarbij is de BTW op elektrische auto’s volledig aftrekbaar voor zakelijke rijders. Dit houdt in dat de BTW die betaald wordt bij de aankoop, lease of onderhoud van een elektrische auto, teruggevorderd kan worden bij de belastingdienst. Bij auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, is dit niet het geval.

Lagere onderhoudskosten

Een ander voordeel van elektrisch rijden voor zakelijk gebruik is de lagere onderhoudskosten. Elektrische auto’s hebben minder bewegende delen dan voertuigen met een verbrandingsmotor, waardoor er minder slijtage is en er minder onderhoud nodig is. Dit betekent dat er minder kosten zijn die betaald moeten worden en er minder tijd verloren gaat bij het onderhoud van de auto.

Zakelijk elektrisch rijden: FAQ’s

Hieronder volgen enkele veelgestelde vragen over zakelijk elektrisch rijden:

1. Kan ik een elektrische auto ook leasen?

Ja, er zijn verschillende leasemaatschappijen die elektrische auto’s aanbieden. Het is belangrijk om te kijken naar de voorwaarden en prijzen van verschillende lease-opties voordat je een keuze maakt.

2. Wat is de gemiddelde actieradius van een elektrische auto?

De actieradius van een elektrische auto is afhankelijk van het model en het merk van de auto. Over het algemeen ligt de gemiddelde actieradius van een elektrische auto tussen de 200 en 400 kilometer op een volle batterij.

3. Zijn er speciale laadpalen nodig voor het opladen van een elektrische auto?

Er zijn speciale laadpalen nodig om een elektrische auto op te laden. Er zijn verschillende soorten laadpalen beschikbaar, afhankelijk van de grootte van de batterij en de snelheid waarmee deze moet worden opgeladen.

4. Kan ik een elektrische auto gebruiken voor lange ritten?

Ja, het is mogelijk om een elektrische auto te gebruiken voor lange ritten. Het is belangrijk om te plannen waar je kunt opladen en hoeveel bereik je hebt voordat je op pad gaat.

5. Wat zijn de nadelen van elektrische auto’s voor zakelijk gebruik?

Het kan lastig zijn om te plannen waar je moet opladen en hoeveel bereik je hebt voordat je op pad gaat. Daarnaast zijn elektrische auto’s over het algemeen duurder in aanschaf dan auto’s op fossiele brandstoffen, alhoewel er wel fiscale voordelen zijn die elektrisch rijden aantrekkelijker maken voor zakelijk gebruik.

Conclusie

Er zijn vele voordelen voor zakelijke rijders om over te stappen op elektrisch rijden. Niet alleen zijn er fiscale voordelen zoals de lagere bijtelling, de MIA en de Vamil, het opladen van een elektrische auto is ook over het algemeen goedkoper dan tanken bij een benzinepomp, en de onderhoudskosten zijn lager. Elektrisch rijden draagt ook bij aan duurzaamheid en het verminderen van CO2-uitstoot. Het is belangrijk om te kijken naar de verschillende opties die beschikbaar zijn en te bepalen welke het beste passen bij de zakelijke behoeften en vereisten.

Trefwoorden gezocht door gebruikers: fiscale voordelen elektrische auto 2023, subsidie zakelijke elektrische auto, rekenvoorbeeld elektrische auto zzp, voordelen elektrische auto milieu, belastingvoordeel elektrische auto particulier, elektrische auto zakelijk kopen, mia elektrische auto 2023, voordelen elektrische auto particulier

Bekijk de video over “voordeel elektrische auto zakelijk”

Zijn elektrische auto’s nog interessant in 2022?

Zie meer informatie: vietmasks.com

Afbeeldingen gerelateerd aan voordeel elektrische auto zakelijk

Zijn elektrische auto's nog interessant in 2022?
Zijn elektrische auto’s nog interessant in 2022?

fiscale voordelen elektrische auto 2023

Fiscale voordelen elektrische auto 2023

Elektrische auto’s zijn in opkomst in Nederland. Het aantal elektrische auto’s op de weg neemt toe en de verwachtingen zijn dat dit alleen maar zal stijgen. De overheid speelt hier op in door fiscale voordelen te creëren voor deze auto’s. In dit artikel bespreken we de fiscale voordelen van elektrische auto’s in 2023.

Fiscale voordelen

Allereerst zijn er de fiscale voordelen op de aanschaf van een elektrische auto. Vanaf 2020 wordt er geen BPM meer berekend op volledig elektrische auto’s. BPM staat voor ‘Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen’ en is een belasting die geheven wordt bij de aanschaf van een nieuwe auto. Voorheen werd dit ook berekend bij de aanschaf van een elektrische auto, maar vanaf 2020 is deze belasting dus afgeschaft. Dit scheelt al snel duizenden euro’s op de aanschafprijs van een elektrische auto. Daarnaast is er nog de MRB, oftewel de ‘Motorrijtuigenbelasting’. Voor elektrische auto’s geldt een halftarief van de MRB. Dit betekent dat eigenaren van een elektrische auto maar de helft hoeven te betalen van wat ze normaal gesproken zouden moeten betalen voor de MRB. Vanaf 2025 vervalt deze MRB-voordeelregel voor elektrische auto’s.

Ook zijn er fiscale voordelen voor ondernemers die investeren in elektrische auto’s. Zo is er de MIA, oftewel de ‘Milieu-investeringsaftrek’. Met de MIA kunnen ondernemers tot 36% van het investeringsbedrag in een elektrische auto aftrekken van de fiscale winst. Dit geldt alleen voor elektrische auto’s die op de Milieulijst staan. De Milieulijst is een lijst van milieuvriendelijke investeringen waarvoor de overheid fiscale voordelen biedt. Daarnaast is er ook nog de KIA, oftewel de ‘Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek’. Met de KIA kunnen ondernemers een extra aftrek van het investeringsbedrag krijgen als ze in een jaar tussen de €2.401 en €323.544 investeren in bedrijfsmiddelen. Elektrische auto’s vallen onder deze bedrijfsmiddelen en kunnen dus in aanmerking komen voor deze aftrek.

Ondernemers die investeren in een elektrische auto voor zakelijk gebruik kunnen daarnaast nog profiteren van de lage bijtelling. Bijtelling is een belasting die betaald moet worden als een auto tijdens werktijd ook privé wordt gebruikt. Voor elektrische auto’s geldt een lage bijtelling van 8%. Dit is aanzienlijk lager dan voor reguliere auto’s, waarbij de bijtelling kan oplopen tot wel 22%. Deze lage bijtelling geldt gedurende vijf jaar vanaf de eerste dag van de maand van eerste toelating op de weg. Hierbij geldt wel dat de cataloguswaarde van de elektrische auto niet hoger mag zijn dan €45.000. Is de cataloguswaarde hoger, dan geldt over het extra bedrag een hogere bijtelling van 22%.

Vanaf 2021 wordt er daarnaast gestart met de ‘Nationale Subsidie Elektrische Fietsen’. Dit is een subsidie vanuit de overheid voor mensen die een elektrische fiets aanschaffen. Deze subsidie komt vanuit het nieuwe klimaatakkoord. Het is nog niet bekend hoe hoog deze subsidie zal zijn, maar het is wel duidelijk dat deze vanaf 2021 beschikbaar is.

FAQs

1. Kan ik nu nog profiteren van de fiscale voordelen als ik een elektrische auto koop?

Ja, als je in 2020 een elektrische auto aanschaft kun je nog profiteren van de fiscale voordelen op de aanschafprijs en de halvering van de MRB.

2. Wat gebeurt er met de fiscale voordelen in 2023?

Vanaf 2025 vervalt de halvering van de MRB voor elektrische auto’s. Dit betekent dat vanaf dat moment voor elektrische auto’s dezelfde MRB betaald moet worden als voor reguliere auto’s, tenzij de overheid besluit om deze voordelen te verlengen.

3. Hoe lang geldt de lage bijtelling voor elektrische auto’s?

De lage bijtelling geldt gedurende vijf jaar vanaf de eerste dag van de maand van eerste toelating op de weg.

4. Geldt de lage bijtelling nog steeds als de cataloguswaarde hoger is dan €45.000?

Nee, als de cataloguswaarde hoger is dan €45.000 geldt er over het extra bedrag een hogere bijtelling van 22%.

5. Wie kunnen er profiteren van de MIA en KIA?

Ondernemers die investeren in elektrische auto’s die op de Milieulijst staan kunnen gebruikmaken van de MIA. Ondernemers die investeren in bedrijfsmiddelen, waaronder elektrische auto’s, kunnen gebruikmaken van de KIA als het investeringsbedrag tussen de €2.401 en €323.544 ligt.

Conclusie

Elektrische auto’s worden steeds populairder in Nederland. De overheid speelt hierop in door fiscale voordelen te creëren voor deze auto’s. Zo betaal je geen BPM meer bij de aanschaf van een elektrische auto en geldt er een halftarief voor de MRB. Ondernemers kunnen daarnaast gebruikmaken van de MIA en KIA en profiteren van een lage bijtelling. In 2023 zullen deze voordelen nog steeds gelden, maar vanaf 2025 vervalt de halvering van de MRB voor elektrische auto’s. Het is nog onduidelijk of de overheid deze voordelen gaat verlengen en hoe hoog de nieuwe ‘Nationale Subsidie Elektrische Fietsen’ zal zijn. Al met al bieden deze fiscale voordelen veel mogelijkheden voor het investeren in een elektrische auto en dragen ze bij aan een duurzamere toekomst.

subsidie zakelijke elektrische auto

Sinds de opkomst van elektrische auto’s is er veel discussie over de kosten die gepaard gaan met de aanschaf en het bezitten van een elektrische auto. In Nederland heeft de overheid verschillende maatregelen genomen om elektrisch rijden te stimuleren, waaronder subsidies voor zakelijke elektrische auto’s. In dit artikel bespreken we de subsidie voor zakelijke elektrische auto’s, wat het inhoudt, wie er recht op heeft en hoe het aan te vragen.

Wat is een subsidie voor zakelijke elektrische auto’s?

Een subsidie voor zakelijke elektrische auto’s is een financiële ondersteuning die wordt aangeboden door de Nederlandse overheid om bedrijven te stimuleren om elektrische auto’s aan te schaffen. Bedrijven die in aanmerking komen voor deze subsidie kunnen een financiële bijdrage krijgen voor de aanschaf van een elektrische auto of een plug-in hybride auto. De subsidie is bedoeld als stimulans voor de aanschaf van meer duurzame auto’s en moet uiteindelijk leiden tot een schonere lucht en minder CO2-uitstoot.

Wie heeft recht op de subsidie?

De subsidie is bedoeld voor bedrijven die zijn gevestigd in Nederland en die een zakelijke elektrische auto willen kopen of leasen. Ook bedrijven die een plug-in hybride auto willen kopen of leasen, kunnen in aanmerking komen voor de subsidie. Bovendien moeten de auto’s niet ouder zijn dan 12 maanden en mag de catalogusprijs niet hoger zijn dan €60.000,-. Ook moet er sprake zijn van een leasecontract van minimaal 4 jaar.

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Bedrijven die in aanmerking komen voor de subsidie kunnen een bedrag van €4.000,- ontvangen voor de aanschaf van een elektrische auto en €2.000,- voor de aanschaf van een plug-in hybride auto. Het betreffende bedrag wordt uitgekeerd wanneer het voertuig op naam van de belastingplichtige is gesteld. Het bedrag geldt per voertuig en er geldt een maximale subsidiepot van €10 miljoen per jaar.

Hoe vraag je de subsidie aan?

De subsidie kan worden aangevraagd door het invullen van een aanvraagformulier op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het aanvraagformulier kan worden ingevuld nadat de zakelijke elektrische auto is gekocht of geleaset en op naam van de belastingplichtige is gezet. Het is verplicht om een leasecontract van minimaal 4 jaar te hebben voor de elektrische auto alvorens de aanvraag kan worden ingediend. Ook moet het voertuig zonder batterij worden geleverd, om zo de elektrische auto uiteindelijk te kunnen leasen of kopen met een gehuurde of geleasde batterij. Na de aanvraag wordt deze beoordeeld door de RVO en wordt er bepaald of de aanvraag wordt goedgekeurd.

Veelgestelde vragen

1. Kan de subsidie worden aangevraagd door particulieren?

Nee, de subsidie is alleen beschikbaar voor bedrijven die zijn gevestigd in Nederland en die een zakelijke elektrische auto willen kopen of leasen.

2. Moet het voertuig nieuw zijn?

Ja, het voertuig moet nieuw zijn en niet ouder dan 12 maanden.

3. Moet het voertuig een bepaalde range hebben om in aanmerking te komen voor de subsidie?

Nee, er zijn geen specifieke vereisten voor de range van het voertuig om in aanmerking te komen voor de subsidie.

4. Kan de subsidie worden aangevraagd voor de aanschaf van een tweedehands elektrische auto?

Nee, de subsidie is alleen beschikbaar voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische auto.

5. Kan de subsidie worden aangevraagd voor de aanschaf van een elektrische bedrijfsauto?

Nee, de subsidie is alleen beschikbaar voor de aanschaf of lease van elektrische personenauto’s of plug-in hybride auto’s.

Conclusie

De subsidiemogelijkheden voor zakelijke elektrische auto’s bieden bedrijven de mogelijkheid om op een financieel aantrekkelijke manier te investeren in duurzame mobiliteit. De subsidies dragen bij aan het verder ondersteunen van de groei van elektrisch rijden en verlagen de drempel voor bedrijven om te investeren in klimaatvriendelijke voertuigen en mobiliteit. Met de subsidies levert de Nederlandse overheid een bijdrage aan een schonere lucht en minder CO2-uitstoot. Het aanvragen van de subsidies verloopt eenvoudig en kan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) worden gedaan. Kortom, op het gebied van duurzame mobiliteit is er genoeg aangedragen om de overstap naar zakelijke elektrische auto’s te stimuleren.

Meer informatie over voordeel elektrische auto zakelijk vind je hier.

Zie hier meer: Top 820 beste berichten

Dus je bent klaar met het lezen van het onderwerpartikel voordeel elektrische auto zakelijk. Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan met anderen. Dank.

Artikel bron: Top 56 voordeel elektrische auto zakelijk

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *